dijous, 31 de desembre del 2020

Aquell segon d'esperança

Tal vegada sigui només el gest

de l'estrip d'un full guixat,

l'instant efímer 

que separa un toc d'un altre,

un bes d'aquells que no marquen

un abans i un després,

el continuisme dels propòsits incomplets

que es clonen,

l'emoció o la tristesa d'un pas més

cap al destí forçat...

O tal vegada sigui una altra cosa;

repassar el quadern de bitàcola

carregat d'errades,

esmenar-les junts,

com si tot tingués remei,

el contacte de la pell que estimes,

respirar, finalment, 

sense murs de llana

i passejar-te sense que ningú

et delimiti l'espai on viure.

Tal vegada, aquest cop, 

aquell segon sense importància

t'atansi a un després

allunyat de l'ahir.



                   Àngel Martí

Bona entrada d'any!


dijous, 24 de desembre del 2020

Homenatge a Artur Bladé als 25 anys de la seva mort


Artur Bladé i Desumvila (Benissanet, 1907 - Barcelona, 1995) és un dels grans dietaristes i un dels grans memorialistes de la literatura catalana. I un dels grans escriptors ebrencs. El seu testimoni és imprescindible per conèixer l'exili català del segle XX.
Avui, 23 de desembre de 2020, als 25 anys de la seua mort, recordem la seua figura i el seu llegat literari. Com li va confessar en una carta al seu amic asconenc en l'ofici, "he arribat a la conclusió que escriure és una forma d'estimar". 
Recordar, també. 
In memoriam.

Una nova acció poètica de Dillums d'Arts al Forn.

dimecres, 23 de desembre del 2020

Cada día escribo el libro Ràdio Ràpita


Aquí us deixo el programa "Cada día escribo un libro" de Ràdio Ràpita, presentat per Miquel Reverté i l'Eduardo Margaretto. Val la pena seguir-los, en aquest enllaç.

Cada día escribo el libro 




dimarts, 22 de desembre del 2020

Inagurada la col·lectiva de pintors locals

Aquesta tarda, amb totes les mesures de seguretat, l'Ateneu Calero, ha inaugurat l'exposició Col·lectiva de pintors locals que podreu visitar fins al 5 de gener de 2021. A l'acte han assistit l'Excm. alcalde Jordi Gaseni, la regidora de Cultura Jani Brull i el president de la SCER Joan Pere Brull. Recordeu que l'exposició és per recollir fons per la Marató i entre tots els visitants se sortejaran 3 quadres d'autors locals. Us invitem a descobrir als nostres artistes.





Bones Festes

 

I plegats, enderrocarem el mur invisible

que ens empresona.

I cada roc es tornarà sorra

i les petges ens guiaran fins a la mar

per tornar a nedar, sense pors,

cap als nous horitzons...

La resta, tan sols aprenentatge.

 

                                            Àngel Martí



 

dissabte, 19 de desembre del 2020

Laberintos, Celina Garrido

Ahir nit llegint: "Poetas de Allende Los Mares", em vaig trobar aquesta poesia de la cubana Celina Garrido, i no he pogut més que compartir-lo amb vosaltres.


LABERINTOS


Busco tu hombro

en la onírica contención.

Busco la piel del sueño

en los laberintos del recuerdo.

Encuentro la almohada inmaculada

mi piel intacta de roce

y te pienso... te pienso.

                   Celina Garrido





dimecres, 16 de desembre del 2020

Col·lectiva de pintors per la Marató a l'Ametlla de Mar

Durant aquestes festes no et pots perdre l'exposició que t'ha preparat l'Ateneu Calero de L'Ametlla de Mar. Després de molts anys en silenci, ara, Dinou pintores i pintors locals exposaran a la SCER per recollir fons per la Marató de TV3. Entrada gratuïta.

Des de l'Ateneu, volem agrair a tots els artistes, la seva disponibilitat a l'hora de fer realitat el projecte i com sempre a la Regidoria de Cultura pel suport donat.



dilluns, 14 de desembre del 2020

dissabte, 12 de desembre del 2020

Les estrenes de cinema d'aquesta setmana a Fila 0


Montse i Enric, ens tornen a portar les novetats setmanals de la cartellera i les seves recomanacions de sèries actuals.

Signatura de llibres a la Sant Jordi

Aquest post és per mostrar el meu agraïment a totes les persones que van voler donar suport en aquesta signatura de llibres i de manera especial a la llibreria Sant Jordi de l'Ametlla de Mar, per aquesta iniciativa.



dimecres, 9 de desembre del 2020

L'Enric Franch, ens presenta Pells de sorra i escates, a Cultura en Barra.


Aquí us deixo la presentació de Pells de sorra i Escates de l'editorial Compte d'Aure; la meva darrera novel·la. La presenta l'amic Enric Franch, dintre del programa Cultura en Barra, que podeu seguir a La Cala RTV.

dimecres, 2 de desembre del 2020

Joan Panisello Chavarria, un ceramista que traspassa fronteres

Avui us convido a visitar la web d'un home molt especial, Joan Panisello Chavarria. Ell, és un ceramista tortosí que amb la seva obra ha traspassat fronteres. El nostre territori sempre ha estat zona de terrissa, però el Josep ha volgut anar un pas més enllà i convertir les seves exposicions en un món màgic. L'autor convida al visitant a reflexionar, a fusionar-se amb les seves creacions i d'aquesta manera viure-les com si fos una part més de les seves peces. Un home entranyable, xerrador incansable i amant de la terra, que amb les seves formes, i més que mai en aquests moments complicats, ens ajuda a somiar i a desconnectar de la monotonia del dia a dia.

Plana web de Joan Panisello






dimarts, 1 de desembre del 2020

Cultura en barra El GERMINAR de 33 haikus


Un nou programa de l'Ateneu Calero. Cada dilluns a les 12:00 h a La Cala RTV. Esperem que us agradi.

diLLUMs d'arts al forn, 5è aniversari 2015-2020


Cinc anys dels Dillums d'Arts al Forn. Un temps difícil i complicat, que no ha fet més que unir-mos cada cop amb més força. Les dificultats ja ho tenen això. La veritat és que ens ho hem passat d'allò més bé. D'aquí cap allà, coneixent gent, fent amics i sobretot defensant les causes justes i el territori. Ni el 155, ni el Glòria, ni la Covid han pogut aturar-nos; quan no hem pogut en directe ho hem fet telemàticament, però aquí seguim...
Felicitats als promotors de la idea i als creadors del vídeo.

dissabte, 28 de novembre del 2020

diLLUMs i el virus de crear


I com la gent de Dillums al Forn no poden estar-se quiets ni amb el virus, aquí us deixo un petit vídeo explicant el que cadascú va fent a casa seva, amb la il·lusió que ben aviat ens poguéssim retrobar. Com veureu hi ha una mica de tot perquè, de fet, Dillums al Forn és això, una olla barrejada que qui no entra para...
Felicitats als creadors del muntatge i a les ments pensants del vídeo.
Moltes ganes de poder-vos abraçar de nou.

divendres, 27 de novembre del 2020

Jornades en streaming, per què no? | Irene Prades Ginovart

Un article interessant que et cconvido a llegir.  El COVID obliga a reinventar-se.

Jornades en streaming, per què no? | Irene Prades Ginovart: Enguany les VI Jornades de Patrimoni Literari Ebrenc dedicades al Patrimoni oblidat, memòria viva s’han celebrarat en streaming del 9 al 13 de novembre del 2020. S’han pogut seguir en directe a través de la pàgina web de la biblioteca Marcel·lí Domingo de Tortosa i a les xarxes socials (Facebook, Twitter i Youtube)....



dijous, 26 de novembre del 2020

dimarts, 24 de novembre del 2020

divendres, 20 de novembre del 2020

Espardenyes, poema d'Àngel Martí


Un altre tast d'aquestes dolcíssimes Llums del Delta de Linx Edicions.

Us recomano donar un cop d'ull a la web de Cultura Viva

De vegades, en moments de foscor com els que estem vivint, somiar no és tan fatigós com un pot pensar. Un glop de llum es converteix en el remei a tots els nostres mals, si més no, almenys durant aquells instants màgics als quals ens transporta. I precisament això és el que ens proposen la Pili Cugat i el Carlos Lupprian en la seva web: migrar de la realitat i deixar-nos portar per les seves notes, que com els cants de sirena, ens sedueixen i ens xuclen cap a la serenor d'un món bucòlic, reblert de pinzellades de color esperança.

Aquest és el motiu pel qual avui us vull animar a visitar la seva web i saltar de la nau que sotsobra a aquest bot salvavides que, sense cap mena de dubte, us mantindrà surant en una mar plàcida i encisadora de melodies entranyables.

WEB DE CULTURA VIVA





dilluns, 16 de novembre del 2020

El crit dels Músics de les Terres de l’Ebre


La COVID-19 ha estat el jutge que als que no ha condemnat a mort els ha condemnat a cadena perpètua. Una lluita desigual entre el gran home, amo i senyor de la terra, i un petit animaló, gairebé invisible. La lluita de David contra Goliat...
Tots els sectors han quedat força tocats, si no ferits de mort. En aquest vídeo un grapat de músics del nostre territori ens exposen les seves experiències i confien en el fet que la condemna no sigui una cadena perpètua, sinó la presó permanent revisable que ben aviat pugui deixar sentir les seves veus.

divendres, 13 de novembre del 2020

dimecres, 4 de novembre del 2020

Poesia Amiga, el nou disc de Pili Cugat i Carlos Lupprian

Hem estat molt de temps esperant tenir a les mans aquest disc. Abans del confinament, Pili Cugat i Carlos Lupprian, van tenir la brillant idea de seleccionar nou poemes d'escriptors del territori i els varen musicar. Al resultat, li van afegir: tres poemes més de la mateixa Pili Cugat, el violoncel de la Nàiade Martinez, les fotografies de Josep Maria Balagué i una magnífica portada de l'Ignasi blanc, i amb l'Eduard Prats com a tècnic de comunicació i management, aquí teniu el resultat... el nou disc de la Pili Cugat i el Carles Lupprian: Poesia Amiga.

Les lletres són dels poetes: Àngel Martí, Josep Lleixà, Carme Cruelles, Joan Callau, Conxita Jimenez, Zoraida Burgos, Vicent Pellicer, Rafel Jornet, Francesc Valls i la mateixa Pili Cugat.
Ben segur que us arribarà al cor.
Gràcies, Pili i Carles per aquesta obra d'art. Molta sort!!




dilluns, 5 d’octubre del 2020

Article publicat al setmanari l'Ebre el 5 d'octubre de 2020

 

Àngel Martí: bellesa i tragèdia a la mar

cronista cultural

No és la primera vegada que Àngel Martí Callau s'endinsa en la
narració.
Abans ho va fer amb De part certa, una sèrie de relats que, per
ser la seva opera prima ja es deixava entreveure la qualitat i 
solvència que desembocaria en Llàgrimes de sal, tot i que també
és autor de tres poemaris i una obra realment sorprenent, com 
és el seu diccionari dedicat a la parla calera, amb moltes 
similituds amb el parlar rapitenc, cosa gens estranya si ens
atenem al fet que són dos pobles mariners.
La novel·la que ens ocupa, connecta, justament amb la mar. La 
mar de l’Ebre que tan bé coneix, ja que l’autor va anar enrolat
durant molts anys en un vaixell i és fill d’una família de pescadors.
La seva passió i estima per la nostra mar ha donat com a resultat
la novel·la que estem comentant, ubicada en una ciutat
innominada però que s’endevina que és la natal l’Ametlla de Mar, 
ambientada als anys quaranta del segle passat. Una novel·la que
m’ha fet pensar en La Tempestat de Sebastià Juan Arbó i 
Cròniques de una mar desapareguda de Miquel Reverté, totes 
dues ambientades a la Ràpita, aquesta segona a la dècada dels
anys cinquanta. Tres obres que, podríem dir,  també, de caràcter
històric, per la seva temàtica: la confrontació de l’home amb els
elements. Llàgrimes de sal és una novel·la que aborda la bellesa
i la tragèdia a la mar. La bellesa de la natura en estat pur, 
representada per la mar i la tragèdia, amb la lluita de l’home amb
el medi, de vegades hostil. Els seus protagonistes són pescadors,
bona gent, innocents, especialment l’Arnau, que el jove que en la
mort del seu pare en accident, li agafa el relleu com a patró. Al 
seu costat una sèrie de perdedors que seran testimonis de la fi del
món: el Corretja, Joan Olivella, Joseret, Raül, Enric Marsal, 
Joaquim i la Mercè, i per damunt d’ells l seva estimada Laia, la
núvia, que, amb els seus pares viatja a l’Ametlla i s’enamorarà
de l’Arnau, iniciant una relació que acabaria en una gran tragèdia
i que la seva joventut seria incapaç de sospitar, tot i la violenta i 
agressiva oposició de la mare i el compromís i la comprensió del 
pare: el doctor Mateu, per a mi un dels grans personatges de la 
narració. Llàgrimes de sal, m’atreviria a dir que és una gran obra;
una obra destinada a ser recordada i a perdurar, com una de les
clàssiques catalanes del segle XXI. He dit abans que hi ha una 
certa similitud en La Tempestat d’Arbó. En totes dues són 
matrimonis de Barcelona els que visiten les Terres de l’Ebre i si
en la de Martí opten per l’Ametlla de Mar, en la d’Arbó s’inclinen
per la Ràpita. ambé és interessant constatar que a La Tempestat,
un dels personatges és conegut com ‘el calero’ , un aficionat a 
les coples i a la cançó . Vet aquí com Arbó i Martí fan connexió 
entre els seus pobles. Una consideració final: Joan Fuster, 
l’escriptor i intel·lectual de Sueca, escriu referint-se a l’Arbó i 
Vicente Blasco Ibáñez: “En Blasco és drama el que en Arbó es
dona com a tragèdia”, “Arbó va posar a la realitat una certa 
presència del misteri”. Àngel Martí  introdueix el misteri en la 
figura del pare d’Arnau, que guia el seu fill, quan aquest albira
algun perill, en moments d’una propera dificultat, mitjançant 
senyals que li sobrevenen al front. Per tant, la narració de Martí
té un halo poètic que recorre tota la novel·la. Una admirable 
obra, tant pel plantejament com pel dibuix dels seus tràgics
personatges.






Audiovisual - Escales que pugen al cel 2020





Aquest any, a causa de la COVID, no ha estat possible reunir-mos a Mas de Barberans. Però alguna cosa s'havia de fer per no perdre la tradició. El resultat, aquest bonic vídeo on tots hem intentat posar el nostre petit gra de sorra, perquè la poesia pugui ser present a les escales que pugen al cel.

dimarts, 22 de setembre del 2020

Pells de sorra i Escates aviat a L'Ametlla i a Tortosa

 Si voleu saber més de la novel·la Pells de sorra i escates, si ja l'heu llegida i en voleu parlar amb l'autor, si desitgeu tenir un exemplar dedicat o, senzillament, ens voleu fer companyia, ben aviat estarem presentant a L'Ametlla de Mar i a Tortosa.




Històries del tio Pequeño i el tio Peret

 La propera setmana presentació del llibre de l'Enric Marsal a la Plaça Joan Miró.


Us esperem!


divendres, 18 de setembre del 2020

Llums del Delta

Després de pràcticament dos anys de lluita i esforç, gràcies a la voluntat i les ganes de Ramón Masdeu, propietari de LinX Edicions, aquest llibre solidari veu la llum. Un treball de tres poetes (dos de Barcelona i un de l'Ametlla de Mar), un fotògraf (Sant Carles de la Ràpita) i un músic (Barcelona), amb un magnífic pròleg de l'escriptor Tomàs Camacho (Alcanar), que destina tots els beneficis a la protecció i reconstrucció del Delta de l'Ebre.

Ha estat un plaer treballar amb tots vosaltres.


Llums del Delta

Autors:

Mercè Amat Ballester, Júlia Badal Basto, Àngel Martí Callau, Jordi Margarit Viñas, Llorens Marín Rosales

Editorial: LinX edicions

Gènere: Poesia, música i fotografia 

Tapa blana amb solapes, 115 pàg, Català - Castellano

Llums del Delta es un libro bilingüe, escrito en castellano y en catalán.

"Un llibre bell que ens regala sensacions i que podem regalar com si fos una essència del Delta, d'aquestes terres que a ningú deixen indiferent per la seua bellesa tan canviat amb el ritme de les estacions i dels arrossars. Un llibre necessari que ajuda a copsar la bellesa i la fragilitat del Delta."