divendres, 26 de febrer del 2021

Bulevard Insomne

 

Sembla abans-d'ahir —no podria dir-vos amb exactitud, quan— que, d'entre una xarxa imaginaria, vaig descobrir uns ulls, maragda intens —preciosos—, amagats rere un pseudònim que s'intuïa, si més no, reblert d'experiències folles per transmutar-se en paraules entintades sobre el nivi d'un full verge. I en vaig quedar entrampat, entre els nusos d'unes malles trenades amb un grapat de Sentiments Trencats, com un peix que, tot i haver nedat d'ençà que va veure el primer doll de llum, no pot més que apropar-se al fil i, encisat, amarrar-se per sempre.

            Ben aviat, talment com amb les dosis d'heroïna, la tolerància a les seves visions del món, augmentava. Així, en un primer estadi, jo, esperava la foscor de la nit per endollar l'ordinador i repassar la xarxa, cercant un nou poema de l'enigmàtica dama que s'amagava rere la vergonya de ser descoberta. Les porcions de versos nocturns es van quedar curtes i l'intel·lecte en reclamava més i més... i més. I d'aquesta manera, les albades em pidolaven escodrinyar el seu fascinant oceà cibernètic, on els mots es cosien, exactes, per fer brollar nous poemes. I a les albades es van afegir els migdies, i les tardes, i els capvespres... Tot instant era poc i una paraula, de vegades, n'era prou per satisfer la fam de somiar. I la gran senyora de les paraules, finalment, va decidir treure's la màscara dels Sentiments Trencats i despullar-se davant els lectors, mostrant a la veritable Carme López. Dia a dia, sense gens de pressa, però sense pausa, anava deixant de banda aquell sac reblert d’experiències i va començar a esprémer tot l'huracà d'emocions que li habitaven el ventre. Tal com ella mateixa ens confessa en un dels seus poemes, va ser:

 ... com un bombó de licor,

embolicat amb subtil lluentor...

Es fon lentament

alliberant-se el líquid

que et plou i et plau

a gust de llavi,

a frec de boca...

             I d'aquesta dolcíssima manera, ens va anar emmelant els despertars: amb versos carregats de sensualitat i màgia, que ens irisaven els pèls i ens pessigollejaven la pell, mentre s’endinsaven als cors que bategaven de bat a bat.

            El temps, imparable, avançava, i no érem pocs els que li demanàvem que en volíem més d'ella, que necessitàvem tenir-la a casa per poder-la llegir sense dependència de les xarxes. Finalment, per fortuna, a principis de 2018, la Carme López Arias, treia al carrer —amb l'editorial Neopàtria— el seu primer poemari, amb un títol que sense cap mena de dubte la definia: Versant en femení. Un llibre en el qual, carregada de sensualitat, reivindicava la màgia que la feia vibrar i en el que la principal idea de l'amor era el desig de volar. La Carme, ens dibuixava una dona que, de forma assossegada, s'anava esculpint a si mateixa, com la mar va treballant les roques amb els anys, esmerilant cada racó punxent que les conformen.

             Aquest nou poemari, nascut en un temps de confinament, silencis i reflexions, té ben poc a veure amb aquell Versant en femení, del que ara ens sembla una altra època. L'autora ens obre de bat a bat les portes d'aquest bulevard intern que tots intentem escondir en el més profund de la nostra ànima per, no sé prou bé perquè, la por al que diran. I no puc més que furtar les seves belles paraules i jugar amb elles, com ho faria un nen trapella, per definir aquest Bulevard Insomne.

            Al seu interior, els arbres delimiten l'espai bucòlic, entre el so d'un blues tristíssim, i ens mostra els seus monstres i els desitjos bohemis on ella és el vers que manca als poemes. Desesperació, fragilitat, transeünts de cabells de lluna en la sol·licitud asfàltica, ensumant l'aroma d'un cafè a deshora. Cors engolits per la freda llosa de la insensibilitat, que arrosseguen un farcell carregat de sentiments velats. Ens presenta les melangies d'un paisatge despullat de colors —com els maleïts dies viscuts—, amb estacions d'un gris intens, on el buit sona de música de fons... On el no-res de sobreviure a l'absurd, neda entre el trontoll davant la mancança. Ens presenta una dona perduda en un abisme insolent d'angoixes incipients, que no veu més que estupideses en nits mediocres. Aquella part oculta del cor on no hi ha lloc pels sentiments. Ens descriu danses oníriques revoltades en la línia d'un meridià desconegut, mentre els porus respiren la sal, guarint les ferides. Ens descobreix un amant fugisser que pot ser infern o paradís d'un desig urbà, tèrbol, on es barregen les aromes del vi i el sabor a terra, perquè de vegades els silencis —ens refereix— són fruit d'un exultant desig. I, car ens confessa que veu una ploma eixuta, davant un llenç estampat de misèries i que emprèn el viatge del cor sense equipatge, en aquest bulevard —com no pot ser d'una altra manera—, també ens deixa veure un fil de llum al final del carrer; d'esperança. Per ella, el dolor més punyent és sentir que no hi ha astres, altrament es troba exultant davant la bellesa còsmica. Aquest és el motiu pel qual —tot i que la vida l'atrapa en dos breus instants— sempre deixa un seient lliure al seu costat, per si de cas arribés el moment esperat, d'enterrar les cendres dels plors...

            "Sempre ens quedarà París", afirma l'autora, parafrasejant un bocí de cel·luloide anyenc. Tal com va tot en aquest univers gairebé desconegut, que d'aquí uns anys ens quedi o no París, no podria assegurar-vos-ho; del que n'estic absolutament convençut, és que sempre ens quedaran els preciosos versos de la Carme, talment com aquell elixir màgic, remei de tots els mals de l’anima malalta.

            Així doncs, sense més preàmbuls, us convido a passejar-vos, sense presses, per aquest Bulevard Insomne, degustant cada paraula com si fos la darrera i assaborint-la amb la calma que es mereix una obra reposada en la foscor dels dies passats i que ara, un cop l'ha deixat respirar, emana aquell aroma afruitat —a glop de bes i a tast de pells—, dels dies d'esper.

            El Bulevard Insomne us obre les portes, passeu i gaudiu-ne tant com jo ho he fet; potser hi trobareu aquell racó secret de la Carme.

                                                                                                               Àngel Martí 


Enllaç de compra Bulevard Insomne


 

 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Comentaris