dijous, 19 de gener del 2023

Recomanem: Tots els colors del guix

 Avui, us vull recomanar una novel·la que ens ve del País Valencià: Tots els colors del Guix.

En aquest llibre, Francesc Pou ens narra la vida de dues dones: mare i filla. Totes dues es diuen Pilar.
La trama s'ubica a la guerra civil i als inicis de la transició. Pilar (mare), està casada amb un militar de l'exèrcit republicà, al qual afusellen. A ella, pels seus ideals la condemnen a no poder exercir de mestra (la seva professió), al·legant que el seu tipus d'ensenyament va en contra dels principis del Movimiento.
La filla, amb molt d'esforç, aconsegueix treure's la carrera de docent. Al límit de la mort de Franco li donen el seu primer destí en un poble petit de la comarca de la Safor. Allí intentarà preparar als alumnes per saber viure en democràcia. Com no podia ser d'una altra manera haurà de lluitar contra la forta oposició de l'alcalde franquista i el clero.
La història és realment apassionant. Tan real com la vida mateixa. Està carregada de simbolismes i idealismes. El Francesc, amb una narració clara i fluida ens dibuixa la lluita dels mestres de l'època per inculcar la democràcia als alumnes i als pares d'aquests. Ens retrata els poders fàctics de manera magistral i ens mostra totes les maniobres que aquests exercien per evitar el canvi.
Un llibre de fàcil lectura i que et fa cavil·lar sobre la importància de la professió de mestre.
La veritat que l'he gaudit molt i per aquest motiu us el recomano. No us deixarà indiferents.

Títol: Tots els colors del Guix
Autor: Francesc Pou
Editorial: Neopàtria
Idioma: Valencià
Pàg.: 267



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Comentaris