dilluns, 19 de juny del 2017

Premis Literaris L'Ametlla de Mar 2017


Benvolguts companys, ara ja amb una mica més de tranquil·litat, ahir encara estaven netejant tots els espais dels actes, vull fer un petit post, del que va ser per mi aquest Premi Popular Mostra de Poesia al carrer, la Nit de Poesia al carrer i tot l'acte del lliurament dels Premis Literaris de L'Ametlla de Mar 2017.

En primer lloc, vull donar gràcies, de tot cor, a totes les amigues i amics, poetes i poetesses que van voler compartir amb nosaltres, activament, aquesta gran festa de la poesia que vam viure el dissabte passat a L'Ametlla de Mar, ja que sense ells aquest Premi Popular de la II Mostra de Poesia al carrer no hagués estat possible:

Josep Lleixà, Abel Borràs Garcia, Montse Pallares, Francesc Pou, Pepita Moliné Castellnou, Sílvia Panisello Cabrera, Manel Brull Llambrich, Maria Dolores Perez, Carme Lopez Árias, Roser Llanes, Maria Brull, Pau Cívit, Pilar Cabrera, Albert Guiu Bages, Isabel Ribera, Isabel Fornos Vilanova, Ramón Margalef Benaiges, Manel Ollé, Griselda Espuny, Silvia Mayans i Marçal.
Personalment vaig gaudir de veritat, escoltant cadascun dels vostres versos.
La festa va començar, com cada any penjant tots els poemes a la plaça i deixant-los onejant al vent durant tot l'acte, amb la possibilitat que el públic o els vianants que passaven, es poguessin aturar a llegir-los.
Cap a quarts de vuit de la tarda es va donar pas a II Mostra de Poesia Oberta al Carrer on per primer any es donava el Premi Popular. Els poetes van anar desfilant per l'escenari recitant els seus versos, mentre el públic anava marcant a les paperetes, que va repartir l'organització, els seus favorits. En acabar i mentre es feia el recompte, els poetes, ja fora de concurs van seguir recitant i fins i tot, els més agosarats es van atrevir a improvisar amb les paraules llençades pel públic... Fantàstic!
A les 21.00 h, els amics de l'Ensemble de Guitarres de l'Escola de Música, comandats pel guitarrista i membre de Calacultura Barto Merino ens van oferir un preciós recital musical a quatre guitarres. Aquesta part es va tancar amb el poema Aceituneros, de Miguel Hernandez, que vaig tenir el plaer de recitar acompanyat magistralment a la guitarra per Barto Merino.
Unes emotives paraules de suport a l'acte, per videoconferència, de Lluís Llach van encetar l'espectacle Nit de Poesia al Carrer, aquest any dedicat a la llibertat. Es van recitar poemes i bocins de textos de narrativa tant amb català com en castellà, que es van acompanyar d'imatges i música exquisidament elegides. Veritablement una gran feina audiovisual per part d'Enric Franch que cal destacar i que es va tancar amb un poema coral, fet per una vintena de membres del col·lectiu, Somiem de LLuís LLach.
Per acabar l'emocionant lliurament de premis. Aquests van estar els guanyadors d'enguany:
Luís Hernandez Solani guanyador (Palafolls) XXVI Premi Narrativa Vila L'Ametlla de Mar.
Sandra Blanch Vidal (Barcelona) guanyadora VIII Premi Nit de Poesia al Carrer.
Silvia Panisello Cabrera guanyadora (Tortosa) I Premi Popular Mostra Poesia Oberta al Carrer.
Maria Dolores Perez Martinez (Banyoles) 2a classificada I Premi Popular Mostra Poesia Oberta al Carrer.
Alexandra Blanch Fortuna guanyadora II Concurs Poesia Juvenil Calacultura categoria BAT.
Maria Comes Garcia guanyadora II Concurs Poesia Juvenil Calacultura categoria ESO.
Eva Beortegui Bonfill Guanyadora II Concurs Poesia Calacultura categoria PRIMARIA.
Us he de confessar que darrere d'aquesta vetllada poètica tan especial hi ha molta feina i com sempre, hi ha moltíssima gent, indispensable per a que tot surti bé, que no es veu. Els que tenim la sort de recitar som els que rebem les felicitacions i abraçades de la gent, però Calacultura és un col·lectiu amplíssim de gent que treballa braç a braç durant tot l'any per muntar actes com: vermuts literaris, conferències, presentacions de llibres, programes de ràdio, actuacions musicals... I com no els Premis literaris i tot el que comporten: cavil·lar idees, seleccionar testos, música, imatges, il·luminació, coordinar assaigs, comitès de lectura, canvis de micros, difusió, disseny de cartells i promoció, buscar jurats per narrativa i d'altres per poesia, cercar espònsors... Molta feina i molta gent al darrere. Però sabeu, res funcionaria sense el que és més important, una cohesió absoluta de tot el col·lectiu, riure força mentre ho fem, respecte a cadascun dels membres i il·lusió. Cada any es van incorporant cares noves al col·lectiu i cares noves, vol dir il·lusions noves, empenta i altres punts de vista, que crec que realment és el que manté viu aquest col·lectiu.
Només calia veure les 90 persones que ens vàrem ajuntar al sopar de fi de festa i que els que es van quedar fins al final, que es van fer les sis del matí a cop de guitarres i veus, es van adonar que Calacultura, veritablement és una gran família.
És cert, un col·lectiu necessita un cervell, però aquest, sense cames no pot caminar, sense mans, oïda o veu, no pot crear i sense cor no pot sobreviure. A Calacultura uns són cervells, altres mans o oïda, uns quants veus, alguns ulls, però tots som cor, el cor que mou aquest màgic aparell que no pot funcionar si hi manca algun òrgan.
Gràcies a tots, el que hi sou, els que heu estat i per motius puntuals en aquests moments no hi sou, als que ja ens heu dit que voleu ser, a totes aquelles persones que seguiu els nostres actes, als espònsors, a l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar pel suport incondicional, i a tots els poetes i escriptors de fora que ens doneu suport amb la vostra presència... Junts, no deixéssim de somiar!

Els guanyadors

Part de l'equip de Calacultura


Alguns dels poetes participants

Supervivents al final de la nit


Per Miguel Hernandez

Al Facebook es penjarà un recull de fotos i al Youtube en breu tindreu les imatges.


2 comentaris:

  1. Molt conten, molt, d'aquesta experiencia tamt bonica. CalaCultura sou un exemple a seguir- fifo - Josep

    ResponElimina
  2. Gràcies amic, per naltros va ser un veritable plaer que estiguessis aquí i que a més encetessis el recital!

    ResponElimina

Comentaris