dissabte, 25 de juny del 2016

#NitdePoesiaalcarrer 2016, dos paraules.

Ara, ja sí. Amb la calma que dóna la distància, podem fer un petit esbós de què han estat els Premis Calacultura 2016 de L'Ametlla de Mar, organitzats pel col·lectiu Calacultura i l'Ajuntament de L'Ametlla de Mar.

Com no pot ser d'una altra manera, hem de començar aquest post felicitant als guanyadors.
El VII Premi nit de Poesia al carrer va ser pel poemari "Casa per casa" de Ricard Desola Mediavilla, nascut a Barcelona el 1967 i llicenciat amb filosofia. Un autor amb diversos premis literaris tant en català com en castellà al seu currículum. L'obra, que publicarà Pagès editors és un retrat a la societat actual a través d'un bloc de pisos i les històries que els protagonistes viuen a cadascuna de les cases, una obra original de la qual ben segur en sentirem parlar.
El XXIV Premi de Narrativa Vila de L'Ametlla de Mar, que també serà publicada per Pagès Editors, va ser atorgat a la filòloga barcelonina Silvia Romero i Olea, pel seu recull de contes curs "A la colònia Hidràulica i altres contes", un recull de relats curs, que tenen com a nexe d'unió la mort. L'autora, una dona literàriament polifacètica, compta amb diversos premis de narrativa, novel·la, teatre i inclús poesia, és presidenta de l'associació de relataries en català, directora de la revista digital Lo Cantich, forma part de l'equip editor de la revista de creació literària Inèdits i a més col·labora en alguns programes culturals de ràdio.
També, per primer cop i com a novetat destacada, es van lliurar els I Premi Infantil i Juvenil de la Nit de Poesia al carrer.
La guanyadora en la categoria d'ESO, va ser Maria Comes Garcia de 13 anys, amb l'obra "I de vegades veig el vent sofrir". El jurat, també va atorgar un accèssit a l'obra de L'Alexandra Blanc Fortuna de 16 anys "Fins la Sorra", per la seva qualitat destacada.
En la categoria Batxillerat, la guanyadora fou la Sara Vila Marcet de 16 anys, amb l'obra "El soldat", una crítica a la guerra.
El jurat va destacar l'altíssima qualitat de les obres presentades.
Però la nit, no foren tan sols els lliuraments dels Premis Literaris de Calacultura. El col·lectiu, aquest any, va apostar per innovar incloent també a partir de les 19:00 h., la I Mostra oberta de Poesia al carrer, que va inagurar l'Alcalde de L'Ametlla de Mar, Sr. Jordi Gaseni.
Quinze poetes dels Països Catalans van recitar durant dues hores amb el mar a l'esquena i els seus poemes onejant al vent.
Josep Maria Balbastre i Francesc Pou ens van acompanyar representant al País Valencià, la poeta Pili Alegria de Roquetes, Andreu Alanyà de Batea, la Pilar Cabrera de L'Aldea, Silvia Mazzoni de Barcelona, Isabel Fornós de Cambrils, l'Aureli Trijillo de Reus i Manel Ollé de Tortosa, van donar suport a la mostra, en la qual també van recitar els poetes Caleros/es: Maria Brull, Ester Berenguer, Manel Brull, Roser llanes, Adriana Alonso-VillaverdeAngel Martí i l'improvisat debut d'una nova poetessa Calera, l'Anna Martí. 
Tot i que el temps no ens va acompanyar, una tarda magnifica, al costat de grans poetesses, poetes i rapsodes. De tot cor, gràcies a tots els que vàreu fer possible aquesta primera mostra de poesia a carrer.
Ja amb la lluna com a testimoni i amb força fred, la màgica Nit de Poesia al Carrer es va posar en marxa amb un extraordinari audiovisual de presentació creat pels amics Montse Cateura i Enric Franch. L'audiovisual va donar pas a una petita escenificació teatral a càrrec del grup de teatre de la SCER, creada a partir dels versos que es recitaven. Gràcies a la Susana Encinas, La Margarita Subirats i Joan Pere Brull.
Amb l'acompanyament d'unes imatges i una música perfectament seleccionada, es van recitar textos de: Miquel Martí i Pol, Sònia Moll, Manuel Forcano, Gerard VergésAngel Martí, Mireia Companys, Fernando Pesoa, Joan Callau, Tagore, Garcia MonteroMarwanJaime Sabines, Ramón Rodriguez GuachJulio Cortazar, Mireia Calafell, Francec Parcerisas, Sala-Valldaura i Nazim Hikmet, amb les veus de:
Carme Borràs, Joan Borràs, Marc Cleveguera, Elisabet Gaseni, Roser Llanes, Adriana Alonso-Villaverde i Angel Martí.
Entre quadre i quadre, la música del grup local MUTO (Barto Merino, Julien Canado, Albert Valldeperas, Miki Merino, Meri Merino i Ramón Gonzalez), amb cançons pròpies, va posar la cirera al pastís.
Molta gent, ha treballat perquè aquesta nit literaria fos possible, i a més a més de totes les persones que he nomenat, cal recordar a tots els membres del jurat, als que van estar darrere del control de so i llums: Dani Boquera, Dani Rodriguez i Manel Brull, a la Tamara Huete que va dissenyar el cartell, a la Cande Espuny i l'Eva de l'Amo, que es van responsabilitzar de l'exposició de llibres, a la Maria Boquera, atenta allà on mancava ajut, i al Regidor de Cultura Sr. Vicent Llaó i l'Alcalde que des del primer moment, van confiar en aquest projecte.
Però sobretotdesatacar als dos coordinadors principals dels premis, sense la feina dels quals res de tot això hagués estat possible, Joan Callau i Ramón Gonzalez, dos bons amics amb els que comparteixo el goig d'assaborir un temps diferent.
Gràcies també a:
SCER, Càmping Ametlla Village Platja i Miami Locations.
Esperem que l'any vinent, tu també hi siguis, ara nosaltres, a descansar uns dies i començar a cercar noves idees amb les quals sorprendre als amants de la poesia.


 Guanyadors
 Guanyador VII Preni Nit de Poesia al carrer
Guanyador XXIV Premi Narrativa Vila de l'Ametlla de Mar
 Tot i el fred, finalment la gent va omplir la plaça.
 El vent bressava els poemes a la plaça
 MUTO, el nou grup de roc de L'Ametlla va sorprendre
 Tarda de poemes cara al mar
 Els amics poetes del País Valencia

 La festa sorpresa que el Regidor de Cultura tenia preparada pels organitzadors.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Comentaris