Una altra tarda d'aquelles per recordar. El passat divendres 29 de juliol, Paul Martín va organitzar una altra jornada poètica-literària al pub Papua de l'Ampolla, dintre del cicle Papua-poètica, que es duu a terme cada tercer dijous de mes i en la que hi col·labora l'associació Dillums d'Arts al Forn.
diumenge, 31 de juliol del 2022
Tarda de Papua-poètica a l'Ampolla
La veritat és que des d'abans de la pandèmia no havia tornat a pujar a un escenari a recitar, i ja tocava. Va ser com un tancar el cicle de la inactivitat cultural en directe, per recomençar de nou i deixar enrere la comunicació telemàtica, que no és precisament cosa de poetes. Si a més pots fer-ho al costat de veus poètiques tan especials com les de la Conxita Jiménez o la Sílvia Mayans (que va presentar la seva nova novel·la La drecera de Caïm) i acompanyat d'un guitarrista amb tanta sensibilitat, com és l'Enric Franch, poca cosa més es pot demanar. Bé, una cosa sí, les cançons, sempre reivindicatives, de l'Ampollero Mario Pons que, per descomptat, no va faltar a la cita.
Tampoc hi va faltar l'activista cultural David Comuñas, que ens va presentar el seu nou projecte Lo Pulmonet; una finca rústica aquí al costat, al Perelló, queha convertit en un centre per promoure activitats culturals, i ja compta amb 50 socis. Us invito a donar un cop d'ull a la seva web, per assabentar-vos de les activitats que duu a terme: www.lopulmonet.cat
Però com sempre, el millor, el fet de poder retrobar-se de nou amb amics i amigues que fa temps que no coincideixes i poder xerrar una estoneta amb una cervesa fresqueta i encara que sigui un bocinet de pizza.
En definitiva, que si us agrada gaudir de la cultura el Papua i Lo pulmonet són dues bones opcions que complement les ofertes que tenim a les nostres terres.
Gràcies per invitar-nos a l'acte.
dimarts, 12 de juliol del 2022
MercArt 2022 a #lametllademar
El passat 9 de juliol @lateneucalero en col·laboració amb l'Ajuntament de l'Ametlla de Mar, va inaugurar la primera edició de MercArt, al carrer Nou de l'Ametlla de Mar. Catorze artistes del poble van treure al carrer les seves obres, perquè la gent les pogués gaudir. La iniciativa va tenir una gran acollida entre els turistes i vilatans que passejaven pel centre de la població. Des de les 18.00 fins a les 22.00, horari d'obertura, el carrer sempre va romandre ple de gent que remenaven entre les obres i escoltaven atents les explicacions dels artistes.
Des de l'Ateneu Calero volem animar a tots els artistes de la nostra població a què s'animin a unir-se a aquest projecte, només cal que contacteu amb la gent de l'Ateneu.
La pròxima trobada el dia 23 de juliol a partir de les 18.00 h.
Si t'agrada l'art, no et pots perdre aquesta mostra del que es fa al nostre poble i que per primer cop es treu al carrer.
@lateneucalero @artalametlla
#lateneuenruta 19 06 2022 TORTOSA
Aquest passat mes de juny, l'Ateneu Calero va posar en marxa una altra activitat #lateneuenruta. Amb aquesta iniciativa els membres de l'Ateneu volen apropar la cultura més representativa del territori a la gent del poble. En aquesta primera sortida, Josep Miquel Martínez ens va descobrir les entranyes de la catedral de Tortosa. Cada racó, cada detall, res se li escapa a Josep Miquel. La festa es va acabar amb un dinar de germanor a l'Ermita de Mig camí.
Un dia per recordar que ha estat el primer, però no serà l'últim.
Us convidem a unir-vos amb nosaltres en properes sortides; conèixer el territori i la seva història és necessari.
diumenge, 3 de juliol del 2022
Nacido en Lejín, un crit a l'esperança
De vegades, et penses que coneixes a una persona i no tens ni la més mínima idea de la seva història.
Fa pocs dies vaig rebre un WhatsApp de l'amic Alfredo Vidal Marín, un policia local d'Hospitalet de Llobregat, en el que em deia que estava a l'Ametlla i em volia veure. Té un pis de segona residència al poble fa moltíssims anys, fet pel qual no em va estranyar gens la invitació; de fet el seu pare era calero. La nostra amistat es remunta als seus pares: la Rosita i l'Alfredo.
Ens vam trobar a La Cova, a l'hora acordada. Allí, em va relatar que la seva Mare, la Rosita, que ara té vuitanta-un anys, mai va conèixer al seu pare. Ella va néixer mesos després que el seu pare anés a lluitar amb els republicans i mai més van saber res d'ell. Per acabar de rematar, la seva mare va morir quan ella tenia cinc anys i la van ingressar en un internat, on va créixer.
L'Alfredo, en jubilar-se, va decidir que la seva mare no podia morir sense saber res del seu pare i va iniciar una complicadíssima investigació, en plena pandemia, a la cerca del seu avi. Encara que pugui semblar una utopia, l'Alfredo, sense més dades que el seu primer cognom ha aconseguit reconstruir tota la seva vida. Després de lluitar amb els republicans, ser reclòs a Argelers (França) i lluitar amb la resistència francesa contra el nazisme, va ser capturat, morint al camp de concentració alemany de Dachau. Aquí no s'acaba el relat, ja que a més, l'Alfredo ha fet que la seva mare es pugui reunir amb tots aquells familiars que encara viuen i que si no hagués estat per aquesta investigació mai haguera conegut.
Tot el que us explico, de forma detallada, ho ha deixat escrit en un llibre emocionant "Nacido en Lejín", que ha novel·lat.
Vull deixar constància d'aquesta història colpidora tan sols per recordar a la gent que estan en situacions similars que l'esperança és l'últim que es perd.
Felicitats, Alfredo! Felicitats, Rosita!
Fila Zero La isla de Bergman
Ara feia dies que no us portava notícies del Fila Zero, tot i que el programa de l'Ateneu Calero no s'aturat, el problema ha estat informàtic. Un cop solucionat, ja torneu a tenir la informació sobre les estrenes cinematogràfiques que la Montse i l'Enric ens presenten cada setmana. Certament, l'estiu és temps de platja i/o muntanya, però sempre podem trobar un momentet per gaudir d'una bona pel·lícula amb les millors condicions d'imatge i de so.
Aquí us deixo les seves recomanacions.